Leuk u te spreken! 06 53 58 42 49 - Contactformulier

Optimaliseer je bedrijfswebsite. De 3 beste basistips gebruikersvriendelijkheid (usability)

Home/marketing, marketingtools, online marketing, website/Optimaliseer je bedrijfswebsite. De 3 beste basistips gebruikersvriendelijkheid (usability)
  • webusability, optimaliseer de gebruikersvriendelijkheid van je website

Optimaliseer je bedrijfswebsite. De 3 beste basistips gebruikersvriendelijkheid (usability)

Je websitebezoeker laten vinden wat hij zoekt, is te sturen! Dit blog gaat over de basisbeginselen gebruikersvriendelijkheid (webusability) van websites. Hoe een websitebezoeker jouw bedrijfssite bekijkt, vertoont gelijkenissen met dit voorbeeld: iemand wijst naar boven en roept iets. Vervolgens kijken alle mensen in de buurt ook naar boven.

Waar het op neerkomt is: de mens is een kuddedier. Natuurlijk; uitzonderingen daar gelaten. Maar in de meeste gevallen gaat het op. Bij sommige dingen is dat wel handig eigenlijk. Bijvoorbeeld bij de lay-out van een website.

In de afgelopen jaren zijn er onnoemlijk veel studies gedaan naar de beste lay-out (visueel en navigatie) van websites. Bijvoorbeeld door ‘eye-tracking’ bij mensen te testen.

Gaat ongeveer als volgt: je krijgt voor de allereerste keer een website te zien: waar kijk je als eerste naar en hoe ‘scant’ de mens de homepage? Daarin werd een patroon ontdekt, het zogenaamde F-patroon.

Website bezoeker is snelle beslisser

Bewust of onbewust, we scannen een website in een ‘F-patroon’. En die scan duurt maart kort: ongeveer 1 tot 2 seconden. Daarna kiest de websitebezoeker ervoor om te blijven (en door te klikken) of te vertrekken.

Als een bezoeker voor het eerst op je site komt en vrijwel direct de site verlaat, noemen we dat een ‘bouncer’. Als je achter je website Google Analytics installeert kun je allerlei zaken meten, waaronder de ‘bounce rate’. Een bounce rate rond de 50% is OK, veel meer dan 50% is niet zo OK: het toont aan dat meer dan de helft van de bezoekers (lees: potentiële klanten) in die 1 à 2 seconden niet direct vindt waar ze naar op zoek is.

En dat is jammer, want het percentage dat een bezoeker dán nog eens terugkomt op je bedrijfssite, is zeer klein.

En stel dat je deze bezoeker daadwerkelijk iets te bieden hebt, maar de bezoeker ontdekt het gewoonweg niet tijdens die eerste scan, dan loop je een potentiële klant mis. Gemiste kans dus!

F-vorm

Even terug naar de wetenschappelijk bewezen F-vorm, hoe ziet die eruit?
Zo dus:

Zo scant de website bezoeker een webpagina: de F-vorm

Zo scant de website bezoeker een webpagina: de F-vorm

Bron: marketingfacts.nl

3 belangrijke punten binnen de F-vorm

Binnen het F-patroon zijn een drietal punten te benoemen die extra aandacht krijgen:

1. Paragraaf 1 en 2 worden goed gelezen, alles wat daaronder staat krijgt een stuk minder aandacht

2. De call-to-actions (buttons waarmee de bezoeker kan overgaan tot actie) moeten rechts van de eerste twee alinea’s of links onderaan de pagina staan. Op deze plekken vallen ze het meeste op.

3. Er wordt enorm gescand op duidelijke, informatieve titels en korte alinea’s.

F-vorm vertaald naar de bedrijfssite

Vertaal deze info naar een bedrijfssite, dan is dit de ideale lay-out van de homepage:

De ideale lay-out van een website homepage

De ideale lay-out van een website homepage

Bron: Your Key To Succes

De uitdaging: scan je bedrijfswebsite

Dus aan de hand van deze ideale lay-out daag ik je uit jouw bedrijfswebsite te scannen op deze punten. Waar kun je verbeteringen aanbrengen? De verbeteringen zullen er zeker voor zorgen dat de bezoeker langer op de website blijft en beter kan bepalen of je hem/haar iets relevants of nuttigs te bieden hebt.

Gebruikersvriendelijkheid = Webusability

Goed, de beste lay-out voor je homepage heb je nu aardig in beeld. Maar hoe zit het met de rest van de website? Ook deze moet ‘klinken als een klok’ oftewel: gebruikersvriendelijk zijn. En deze gebruikersvriendelijkheid wordt ook wel ‘webusability’ genoemd.

# Tip 1: drie keer klikken is de max

Eén van de tips die ik kan geven is: de stelregel was, is en blijft: met maximaal 3 keer doorklikken, wil de bezoeker vinden waar hij naar op zoek is.

Dat is alvast een mooie testcase om toe te passen op je bedrijfssite!

# Tip 2: nieuwe website of restyling? Zo vroeg mogelijk testen

Stel dat de bedrijfswebsite gerestyled wordt of dat er gekozen is voor een geheel nieuwe site. De bouw van de website is al gestart…

Op dit cruciale punt heb ik de 2e tip voor je: start met het testen van de site!

Want: die gebruikersvriendelijkheid van je site (webusability) moet zo hoog mogelijk zijn om ervoor te zorgen dat de bezoeker niet na 2 seconden afhaakt van deze mooie, nieuwe bedrijfssite.

Waarom testen? Een praktijkvoorbeeld

Een praktijkvoorbeeld: vorig jaar verzorgde ik de webusability test voor een nieuw bedrijf. De website was nog in ontwikkeling maar voor ongeveer 70% afgerond. Een aantal potentiële bezoekers werd uitgenodigd om een uur lang de site te testen. Eén van de opdrachten luidde als volgt: “stel online een vraag”.

Op de homepage, rechts bovenin, stond een pictogram wat een mannetje uitbeeldde met een vragenwolk erboven.

Niemand van de testers klikte dit pictogram aan omdat ze het kennelijk over het hoofd zagen.

Dat zijn de eyeopeners die bij het testen van een site naar voren komen: iets wat voor jezelf heel helder en duidelijk is, wordt niet altijd opgemerkt door de websitebezoeker. En het niet kunnen vinden van de plaats waar je een vraag kunt stellen, wordt als een echte afknapper beschouwd en is een reden om de site vroegtijdig te verlaten.

Testen kun je zelf doen!

Gelukkig kun je het testen van je website vrij gemakkelijk zelf doen. Kleine moeite, groot plezier! Terwijl de nieuwe site groeit, plan je iedere maand 1 dagdeel in om de site te testen.

In mijn volgende blog ‘Je bedrijfssite testen op gebruikersvriendelijkheid doe je zo’ beschrijf ik het stappenplan om dit te realiseren.

# Tip 3: de kunst van het weglaten

Nog een tip die je alvast kunt toepassen op je bedrijfswebsite: scan de site op de hoeveelheid tekst, afbeeldingen, instructies, aanbiedingen, etc. Staat er erg veel, dan ziet de bezoeker door de bomen het bos niet meer! Een reden om af te haken.

Men is vaak geneigd om iets toe te voegen: merkt de bezoeker iets niet op, dan maken we het groter, feller gekleurd of vetgedrukt. Maar omdat er al zoveel staat, ziet de bezoeker het nog steeds niet. Overweeg deze optie: laat het weg, delete het.

Het leidt de aandacht van de bezoeker alleen maar af. Liever de belangrijkste dingen helder en overzichtelijk op je site zetten, dan de bezoeker wegjagen omdat ze het gevoel hebben in een jungle beland te zijn.

About the Author:

Leave A Comment