Je kunt er niet meer omheen als ondernemer: je bedrijf is aan een nieuwe website toe. Maar waar begin je als je bepaalde basiskennis niet in huis hebt? Om die reden schuif je het al langere tijd voor je uit. Een ongewenste situatie, omdat je bedrijfssite een heel belangrijke marketingtool is en vaak de eerste kennismaking met je bedrijf. Wie ‘Googled’ er tegenwoordig niet?
De juiste keuze maken valt niet mee …
Het kiezen voor een nieuwe website is typisch zo’n onderwerp waarvan je denkt: waar begin ik? Waarop baseer ik mijn keuze? Welke gevolgen heeft het? Wat is belangrijk om te weten?
Bel 3 willekeurige webbouwers op en ze komen alle 3 met een pleidooi voor hun eigen websiteplatform waarin ze gespecialiseerd zijn. Tijd om het rookgordijn weg te halen en een stuk algemene basiskennis te geven.
Met het lezen van dit blog bespaar je tijd en energie, want de antwoorden die je zoekt, beschrijf ik hier:
# De eerste vraag: wat is het doel?
Begin met deze vraag: wat is het doel van de website? Wil je de site laten fungeren als een ‘digitale visitekaart’? Oftewel: wil je basis informatie over je bedrijf delen en vermelden welke producten en/of diensten je levert?
Dan kom je al snel uit bij een statische website: een eenvoudige website met een beperkt aantal pagina’s, waarvan de inhoud zeer weinig verandert.
Of wil je met je bedrijfssite:
bezoekers naar je website trekken?
terugkerende bezoekers naar je website?
vindbaar zijn in Google?
de dialoog aangaan met de websitebezoeker?
de site laten meegroeien met je bedrijf?
Dan is een ‘dynamische website’ de enige, juiste keuze.
Kenmerken statische website
Statische websites zijn opgebouwd uit “html code” en kunnen alleen aangepast worden door iemand die verstand heeft van html (een programmeur of websitebouwer). Een statische website wordt niet aangestuurd door een database en bevat dus geen CMS (Content Management Systeem).
Kenmerken dynamische website
Een dynamische website wordt aangestuurd door een CMS (database). Daardoor is het mogelijk om de inhoud van de website beter af te stemmen op je website bezoeker. Dynamische websites bevatten een CMS waardoor het mogelijk is om, zonder tussenkomst van een webbouwer, aanpassingen door te voeren op je website.
Kijkend naar de totaalscore hierboven, zullen de meeste keuzes vallen op een dynamische site. Daarom werk ik deze nog wat verder uit:
3 verschillende dynamische sites op een rij
Enkele voorbeelden van dynamische websites zijn WordPress, Joomla en Drupal. Hierbij in het kort de verschillen:

Bron: vaneldijk.nl
# Tip 1: houd ontwerp en design gescheiden
Als laatste nog een tweetal nuttige tips:
Trek het grafisch ontwerp en de techniek los van elkaar en houd deze 2 trajecten apart van elkaar. Hiermee voorkom je dat je óf te veel focust op de techniek óf juist te veel aandacht voor het grafische aspect hebt. Techniek en ontwerp staan altijd ten dienste van de doelstelling van de website en mogen nooit een doel op zichzelf zijn.
Werk desnoods met 2 verschillende bureau’s: een webbouwer voor het technische deel en een grafisch ontwerper voor de lay-out van je site. De site moet natuurlijk wel in lijn zijn met je huisstijl/imago.
Ook is het belangrijk de gebruikersvriendelijkheid (usability) zo optimaal mogelijk te maken. Wat dit precies inhoudt en waar je op moet letten, lees je in dit blog: Optimaliseer je bedrijfswebsite. De 3 beste basistips gebruikersvriendelijkheid (usability)
# Tip 2: kies voor een goede webhosting
Het kiezen van de juiste webhosting is belangrijk voor de stabiliteit en snelheid van de bedrijfssite. Kies niet de goedkoopste hosting want je wilt dat je site stabiel is en snel toont op het scherm. Ook wil je snel geholpen worden als (bijv.) je site uit de lucht is. Iedere webhosting biedt andere pakketten aan, dus wil je de meest optimale kiezen voor jouw onderneming, gebruik dan de hostingwijzer: www.hostingwijzer.nl
Met dit blog hoop ik jou, beste ondernemer, een stuk waardevolle informatie te hebben gegeven waar je je voordeel mee kunt doen!
Leave A Comment