Bloggen is al heel wat jaren in zwang. Bloggers van het eerste uur hebben faam (en zelfs geld) gemaakt met het schrijven en bijhouden van een blog, het betrof vaak fashion, lifestyle en fotoblogs. Gecreëerd door mensen die gepassioneerd zijn over bepaalde onderwerpen en die hun verhalen en belevenissen graag via een blog op het wereld wijde web willen verspreiden. Vaak helemaal niet met het doel om rijk of beroemd te worden. De jaren verstrijken en bloggen blijkt nog steeds één van de meest effectieve online marketingtools te zijn om:
- meer naamsbekendheid te krijgen
- je expertise te laten ‘zien’
- meer bezoekers naar je website te trekken
- beter gevonden te worden in Google: sites met blogs krijgen 55% meer verkeer dan sites zonder blogs.
In dit blog vertel ik over het waarom (één van mijn favoriete vragen) een blog een makkelijk en effectief middel is om in te zetten, zodoende dat het daadwerkelijk bijdraagt aan je marketingdoelstellingen.
De definitie van een blog
Een blog is een platform voor het plaatsen van content (inhoud) over onderwerpen die verbinding hebben met jouw product of dienst. Bloggen is onderdeel van ‘content marketing’, net zoals bijvoorbeeld Twitter een ‘micro-blog’ is. Je publiceert leuke en nuttige informatie en deze wordt (na verloop van tijd) opgepikt door mensen die dit interessant vinden. Kers op de taart is als men jouw content weer verder verspreiden via sociale media zodat het steeds meer mensen bereikt.
Google loves…
Google is dol op websites die op regelmatige basis hun content verversen/aanvullen. Dit toont voor Google aan dat je kennelijk relevante informatie te delen hebt en daardoor waardeert Google je een stukje hoger in de organische zoekresultaten zodat je beter vindbaar bent (SEO). Maar, je hebt een prima bedrijfswebsite met op iedere pagina informatie (content) die beschrijft wie je bent, wat je doet, waar je voor staat, welke producten/diensten je levert, etc. Deze informatie wordt regelmatig bijgewerkt, maar staat verder redelijk vast. Dan is het toevoegen van een blog aan je bedrijfswebsite dé manier om de content regelmatig te verversen, zonder dat je de andere pagina’s ingrijpend (en continue) hoeft te veranderen.
Waarover blog je als (MKB) bedrijf?
Een blog moet leuk, aanlokkelijk en interessant zijn, het liefst een mix van tekst, filmpjes, infographics, etc. Bepaal duidelijk de doelgroep voor wie je blogt: verplaats je in je (ideale) klant en bedenk wat hem of haar zal aanspreken. Er zijn heel veel onderwerpen waarover je kunt bloggen en bij sommige sta je misschien niet eens stil, dus hierbij een aantal suggesties:
- Je kunt blogs schrijven om klantvragen te beantwoorden
- Geef vakinhoudelijke en nuttige kennis
- Deel handige tips
- Je kunt (delen van) je nieuwsbrief in een blog opnemen
- gebruik een blog als basis voor presentaties
- Je kunt door middel van je blog klanten betrekken bij het oplossen van problemen
- Je kunt via je blog klanten vragen mee te denken over het creëren van nieuwe ideeën.
OK, ik heb een blog geschreven, en nu?
Voor het optimale effect is het zaak om op regelmatige basis te bloggen en dit een tijd lang vol te houden. Het kan namelijk weken duren voordat Google je content heeft ‘gevonden’. Daarom is het aan te raden vooruit te schrijven en een voorraadje aan te leggen zodat je straks uit een aantal kant-en-klare artikelen kunt putten op het moment dat je minder schrijftijd hebt.
4 Tips om nog meer uit je blog te halen
- Zorg dat je op je site bij ieder artikel de social media share buttons hebt, zodat elk stukje afzonderlijk kan worden verspreid. Degene die dat artikel leest en het interessant vindt om te delen, kan dat realiseren met 1 druk op de knop
- Denk eens na over ‘blog-only’ promoties: aanbiedingen die alleen via je blog te krijgen zijn
- Voeg een RSS feed toe aan je blog: degene die zich abonneert of je feed, krijgt automatisch bericht zodra je (in dit geval) een nieuwe blog hebt gepubliceerd. Zodoende komen de lezers weer op je website terecht. Het instellen van een RSS feed kun je laten verzorgen door je webmaster
- Sta bezoekers toe te reageren op je blog; zo ontstaat interactie en leer je je klant steeds beter kennen
Voor eens en altijd
Het kan langer duren voordat een blog wordt opgepikt, er is immers enorm veel informatie op het web voorhanden. Maar éénmaal gepubliceerd blijft je blog ‘rondzeilen’ op het internet. Een blog blijft voor je werken en dat is fijn.
Leave A Comment