Ben je toevallig de bedrijfssite aan het restylen, of wordt er momenteel een nieuwe site gebouwd? Neem dan een paar minuten de tijd om dit waardevolle blog te lezen. Ik doe namelijk de 7 stappen uit de doeken om je website zelf te testen op gebruikersvriendelijkheid. In mijn vorige blog kon je lezen waarom het zo belangrijk is dat de gebruikersvriendelijkheid van je site in orde is.
In mijn vorige blog stonden alvast 3 basistips voor een gebruikersvriendelijke website en daarmee schepte ik de basis naar dit 2e blog: in 7 stappen zelf je website testen op gebruikersvriendelijkheid.
De #7 stappen voor het zelf testen van de gebruikersvriendelijkheid van je website
1. Start zo vroeg mogelijk met het testen van de site. Ook als er nog weinig ‘af’ is
2. Verzamel 5 tot 10 taken die de testpersonen moeten uitvoeren op de site
3. Kies hieruit de meest kritieke taken (de testpersoon heeft ongeveer 30 minuten om de taken uit te voeren)
4. Omschrijf de uit te voeren taken in scenario’s. Deze scenario’s moeten op voorhand worden uitgetest
5. Zoek 3 testpersonen, dit hoeven niet persé actuele gebruikers te zijn, dat mag natuurlijk wel
6. Wat heb je nodig op de testdag
7. Debriefing
AD #1: Waarom zo vroeg mogelijk starten met testen?
Dat is simpel: dan zijn zaken nog gemakkelijk aan te passen in het technisch ontwerp. Als blijkt dat de testpersonen bepaalde opdrachten niet uitgevoerd krijgen omdat ze iets essentieels niet kunnen vinden of bepaalde zaken niet goed genoeg opvallen, dan is het fijn als deze errors in een zo vroeg mogelijk stadium opgespoord worden. Want: dan zijn ze nog relatief gemakkelijk te verhelpen.
AD #2 en #3: Verzamel de meest kritieke testopdrachten
Ga zitten met het interne projectteam en de eventuele stakeholders die betrokken zijn bij de restyling of bouw van de website en bepaal, aan de hand van het doel van de site, welke taken een gebruiker feilloos moet kunnen uitvoeren of vinden op de site. Dat kan zijn:
– Online een vraag stellen
– Een aankoop doen
– Een folder/brochure downloaden
– Inschrijven voor een workshop/training/nieuwsbrief
AD #4: Hoe schrijf ik een scenario?
Op een heldere en gemakkelijk te begrijpen manier verwoord je de taak in een scenario. Vermijd daarbij jargon of productnamen. Hierdoor wordt het voor de tester gemakkelijk te begrijpen wat de bedoeling exact is (context) en vanuit welke hoedanigheid hij of zij de site bezoekt en de taak volbrengt. Bijvoorbeeld:
Taak: “Schrijf jezelf in voor de training ‘Webteksten schrijven’ ”
Scenario: “Je bent marketingmedewerker bij een MKB bedrijf en degene binnen het bedrijf die alle teksten schrijft. Jullie nieuwe website moet gevuld worden, maar nog nooit eerder schreef je teksten specifiek voor het web. Na een gedegen vergelijking kies je ervoor om bij deze aanbieder de training te volgen.
Ad #5: Slechts 3 testpersonen? Is dat niet weinig?
Je eerste reactie kan zijn: slechts 3 testpersonen? Dat is weinig! Ik zal je uitleggen hoe dat zit:
– Deze 3 testpersonen gaan zeer vermoedelijk de meest significante usability problemen opsporen.
– De verbeterpunten die eruit komen zijn te overzien en dus gemakkelijker te prioriteren en vervolgens op te lossen.
– Het is belangrijk meerdere testrondes in te plannen: omdat de restyling/bouw van je website een continue proces is, is het belangrijk meerdere keren een usability testronde te doen.
– 3 testpersonen vinden is relatief gemakkelijk (en volstaat dus).
– Met 3 testpersonen kun je het testen én de debriefing op 1 dag doen.
Ad #6: De testdag
Voor de testdag heb je nodig:
– Een rustige ruimte
– De testpersoon + degene die de test begeleidt
– En computer met Internet
– Screen recording software om op te nemen welke stappen de testpersoon doorloopt tijdens het uitvoeren van de opdracht (bijv. het gratis camstudio).
Zodra de testpersoon plaats neemt achter het scherm, zorg je dat er een algemene website pagina te zien is (bijvoorbeeld Google). Omdat dit verder niet afleidt, kun je de testpersoon welkom heten en uitleggen wat de bedoeling is:
– Introduceer jezelf
– Leg uit dat de persoon niets fout kan doen; juist de dingen waar hij of zij op vastloopt, zijn nuttig om te weten!
– Geef aan dat je geen antwoorden op vragen zult geven (je blijft neutraal), maar dat je wel tijdens de test vragen zult stellen zoals:
Wat probeer je te doen/Wat zoek je/Wat denk je nu/Waar kijk je nu naar? Dit is belangrijk om te begrijpen hoe de testpersoon denkt en redeneert.
– Laat de persoon rustig het scenario doorlezen
– Start op de homepage en laat de testpersoon zichzelf daar even oriënteren
– Hierna gaat het halfuur in dat de testpersoon de opdrachten gaat uitvoeren
Ad #7: Debriefing
Bespreek de testuitslagen met de leden van het projectteam en blijf bij de feiten: datgene wat je geobserveerd hebt. Focus vervolgens op de belangrijkste usability problemen en prioriteer ze. Deze usability problemen dienen op korte termijn opgelost te worden. Maak verder een B-lijst met overige usability problemen die in de komende maand opgelost gaan worden.
En zorg voor een stukje verslaglegging, zodat alle leden volledig op de hoogte zijn van de testresultaten en de op te lossen problemen.
# EXTRA TIP: maak de website responsive
Een goede en functionele website wordt steeds belangrijker en steeds meer mensen bekijken je website niet alleen op hun desktop computer, maar ook op hun smartphone of tablet. En dit aantal groeit iedere dag. Zorg dus dat je website responsive is.
Dit betekent dat de website op alle hulpmiddelen (devices) goed weergegeven wordt: de teksten worden netjes onder elkaar gezet, de afbeeldingen worden geschaald en eventuele buttons worden vergroot, zodat ze gemakkelijk met de vinger aan te klikken zijn.
Het directe positieve gevolg is: de websitebezoeker blijft langer op je website, leest meer inhoud, gaat vaker over tot actie en keert vaker terug naar je site. Je websitebouwer kan dit technisch voor je realiseren.
Featured image by: digitalwoman.com Afbeelding responsive website MarketingRelieve: Silverfish
Blog geïnspireerd op: Rocket Surgery made Easy, by Steve Krug
Leave A Comment